Esports specífics

La secció d’Esports Específics de Bombers va néixer per englobar aquelles modalitats esportives que estan lligades a la professió de bomber, ja sigui per l’ús de material específic de bomber, d’equipació o per tradició bomberil. Tradicionalment aquestes competicions s’engloben al marc del WPFG – Jocs Mundials de Policies i Bombers, tot i que també les trobem a Jocs Europeus o a d’altres proves específiques com Campionats de la modalitat.

Històricament, Bombers de Barcelona ha estat present en tots els Jocs Mundials, des de Indianapolis 2001. Aquesta competició que es celebra cada dos anys ens ha portat a viatjar al Canadà, Estats Units, Austràlia, Irlanda… A més, al 2003, els Jocs es van celebrar a Barcelona amb una organització que en el record de tots ha quedat com espectacular i impecable.

Esportivament podem parlar d’una participació molt exitosa ja que sempre s’han aconseguit medalles en una gran varietat d’esports i modalitats.

Els objectius de la nostra secció són els següents:

 1. PROMOURE activitats esportives competitives que es celebrin en diferents esdeveniments nacionals e internacionals.
 2. RECOLLIR dins la secció, amb caràcter informatiu, les especialitats i/o modalitats esportives bomberils (STAIR RACE, T.C.A, ULTIMATE FIREFIGHTER I MUSTER I/II).
 3. INFORMAR de manera puntual i concreta de:
 • JOCS MUNDIALS I EUROPEUS

(World Police and Fire Games i Europe Police Fire Games).

 • CAMPIONATS, CIRCUITS I CURSES.
 • CONCURSOS (Excarceració i Rescat Urbà).
 1. INSTAURAR una base de dades de possibles interessats per a futures participacions, subvencions, promocions, ofertes, …
 2. REGULAR el funcionament i convivència del grup i/o equip de manera proporcional i comunicativa.
 3. PUBLICAR enllaços, resultats, fotos,… relacionats amb la secció, de manera informativa i promocional de l’ACE i de les diferents disciplines esportives.
 4. RECUPERAR l’ambient competitiu bomberil entre companys (actiu laboral o no actiu) i MOTIVAR als nous aspirants del nostre cos.
 5. IMPULSAR I REORGANITZAR una secció ja existent des de fa anys amb una participació històrica en diferents Jocs.

COM SER SOCI
I TRÀMITS

És indispensable inscriure’s a la secció per a possibles subvencions econòmiques o de material (per part de la ACE o d’empreses col·laboradores, encara per determinar) i també estar al corrent de pagament de la quota de l’ACE general; però a la nostra secció NO hi ha quota de soci.

En ser una secció “renovada”, estem en continu desenvolupament i a l’espera de noves incorporacions i millors aportacions.

Contacte

Els Vocals de la secció “Esports Específics” inicialment són: Víctor Dobaño (Eixample), Carlos Luis (Llevant) i David Ojeda (Llevant), amb la invitació a qualsevol persona a pertànyer a la secció com a vocal, col·laborador, delegat de parc o torn, etc.

Per a qualsevol consulta poseu-vos en contacte als telèfons següents: David Ojeda (630683910), Carlos Luis (616896238) o Víctor Dobaño (666648417).

Tipologia de proves

Hi ha moltes proves arreu del món, però a continuació expliquem les que tenen més tradició tant a Bombers de Barcelona com als Jocs Mundials de Bombers.

Aquí es poden trobar videos d’aquestes quatre proves i així us podreu fer una idea més clara:

http://deprofesionbombero.blogspot.com.es/2012/12/competicion-ultimate-firefighter.html

* STAIR RACE

Es tracta de pujar una torre o edifici amb escales. L’alçada no està definida i depèn de les possibilitats de l’edifici. Habitualment es pugen edificis d’uns 30 pisos però hi ha competicions de 13 fins a 80 pisos. El fet de pujar amb tota l’equipació de bombers i respirant de l’equip ERA fa que sigui la prova més temuda i més agònica de totes.

Normalment també es celebra la prova “a pelo”, és a dir, amb roba d’esport i sense ampolla d’aire. Molts participants ho fan en les dues modalitats.

* MUSTER

El Muster recrea tècniques antigues dels bombers per apagar focs i es tracta de fer una maniobra el més ràpid possible. Es fa amb roba d’esport i hi ha dues modalitats:

 • Brigada de cubells: L’equip agafa i situa una escala colissa, es reparteixen els bombers per l’escala i fan una cadena humana de cubells cap a dalt. Es tracta de fer una noria de cubells d’aigua i així portar l’aigua del dipòsit d’abaix fins a omplir el dipòsit de dalt.
 • Carro de mànegues: Tot l’equip empeny el carro fins que les mànegues queden esteses. Es connecta una  de les mànegues a l’hidrant, a l’altra punta es posa una llança de pitó i es tira aigua a una diana.

* TCA

El TCA (Toughest Competitor Alive – el Competidor més Dur) és una combinació de 8 proves de diferents esports que busquen a l’atleta més complet. Les 8 proves es fan en un dia i completar-ho és realment exigent. Les proves són les següents:

 • Cross de 5 km
 • Llançament de pes (amb normes IAAF)
 • 100 metres llisos
 • 100 metres lliures natació
 • Pujada de corda (6 metres estrictes sense cames)
 • Press de banca (1RM)
 • Dominades (màxim número, estrictes)
 • 1 Circuit d’agilitat tipus Pista Americana

* ULTIMATE FIREFIGHTER

El Ultimate Firefighter és una prova tan exigent com espectacular. Es tracta de fer, durant la jornada, diferents circuits en el mínim temps possible vestit amb pantalons i calçat d’esport però amb el jaquetó, casc i ampolla d’aire (sense respirar).

Cadascuna de les proves combina diferents estacions i tenen una durada d’entre un i dos minuts. Les habilitats que es demanen són les pròpies d’un servei de bombers però fetes amb una gran intensitat.

Les proves són les següents:

 • Arrossegar i plegar mànegues
 • Maneig de l’escala colissa
 • Pujar i baixar escales amb eines del servei
 • Pujar eines pesades amb una comanda
 • Maneig de la destral i el mall
 • Arrossegar un “dummy”

GALERIA
DE FOTOS