NETEJANT EL FONS MARÍ DE BCN

El passat 27, 28 i 29 de setembre vam tornar a participar a la “Neteja del Fons Marí Litoral Barceloní” organitzada per el club esportiu de la Guardia Urbana de Barcelona, el CEGUB. Aquesta iniciativa tenia la peculiaritat de ser la 15a edició que es porta a terme.

Tot i tractar-se de realitzar una neteja activa de tot tipus de deixalles del fons marí de les nostres costes i de aconseguir treure uns 700 kg de tot tipus de restes, com llaunes, compreses, tovalloletes… la principal finalitat de la campanya és la de fer visible aquesta problemàtica fent una campanya de difusió per arribar al màxim de persones possibles.

Des de la secció d’activitats subaquàtiques (SAS) de  Bombers de Barcelona hem aportat un total de deu submarinistes que van participar repartits entre els 3 dies que va durar la campanya.

El primer dia els companys Joan Barquet, Andreu Casaled i David Canalda van ser assignats a l’espigó en forma de “T” del costat del l’Espigó del Gas on van ajudar a treure un total de 220 kg.

El segon dia Josep Gimeno, David Pérez, Jordi Galcerá i jo mateix, assignats a l’Espigó de Bogatell vam resseguir l’espigó per continuar per la part de l’espigó submergit on vam trobar multitud de les restes habituals com d’altres com poden ser un pneumàtic, xarxes de pesca o una canya de pescar.  Però sobre tot vam constatar la presència de restes plàstiques què donat el seu reduït tamany feia inviable la seva recollida i ens recorda el que els científics porten dient ja fa anys sobre la problemàtica dels microplàstics. En total, el segon dia aconseguim extreure quasi 200 kg.

El tercer i últim dia ens toca treballar a la zona de les plataformes, just a continuació de l’Espigó de Bac de Roda. El nostre grup el composem en José Martín, l’Ernest Darias i jo. En aquesta ocasió, donada la nostre condició de bombers i pressuposant un plus de motivació per anar una mica més enllà de la tasca habitual d’omplir sacs, ens avisen prèviament que entre les 2 plataformes trobaríem un objecte metàl·lic de major tamany.

Seguim l’espigó fins la punta, on ens submergim i anem a buscar la primera de les plataformes. No trobem en aquesta, restes considerables i resseguim les columnes en direcció a la segona estructura. Abans d’arribar, ens trobem un carro de supermercat. Aquí l’Ernest dirigeix la maniobra i preparem el globus d’elevació de la secció i el deixem pretensat, per després fixar un carret i seguir el recorregut. Poc després trobem un punt negre de tovalloletes, sobretot, on ens dediquem a omplir tots els sacs dels que disposem. En aquell punt estem treballant varis grups i no aconseguim deixar-lo totalment net donada la gran quantitat de deixalles existents. Carreguem els sacs al carro l’elevem. Una vegada en superfície passem els sacs a la barca de recolzament de Guardia Urbana i ancorem el carro per arrossegar-lo fins la platja. El 3er dia s’aconsegueix extreure uns 280 kg.

Per finalitzar, m’agradaria remarcar la gran tasca realitzada per els companys de Guardia Urbana que any rere any  porten a terme aquesta iniciativa i que no podria ser possible sense la col·laboració del centre de busseig Vanas Dive, que presta les seves instal·lacions i material perquè tot sigui més fàcil. I només resta donar les gràcies per comptar amb nosaltres i tractar-nos tant bé. I tot i que no és necessari, també agrair l’esmorzar i els regalets.

Autor: Jordi G. Gaitero

MES IMATGES DE L´ESDEVENIMENT (Clicar aquí)

Deixa un comentari